RAQAMLI IQTISODIYOTDA ”YASHIL TEXNOLOGIYALAR” VA EKOLOGIK SAMARADORLIK MASALALARI - Akbarova Jumagul Roxotali qizi (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada raqamli texnologiyalarning yashil iqtisodiyotda qo’llanilishi va ularning ekologiyaga samarli ta’siri tahlil qilinadi. Xususan, sun’iy intellekt (AI), internet ashyolar (IoT), big data, bulutli texnologiyalar (Cloud Computing) va blokcheyn (Blockchain) kabi ilg‘or texnologiyalarning energiya samaradorligini oshirish, uglerod emissiyasini kamaytirish va chiqindilarni optimallashtirishdagi o‘rni o‘rganiladi. Shu bilan birga, yashil iqtisodiyotga o‘tishda bir qator muammolar mavjud bo‘lib, ular orasida raqamli infratuzilmaning yetarlicha rivojlanmaganligi, investitsiyalar yetishmovchiligi va texnologik bilimlarning kamligi asosiy to‘siqlar sifatida aniqlangan. Maqolada raqamli iqtisodiyotni yashil texnologiyalarda joriy etish bo‘yicha samarali strategiyalar va amaliy tavsiyalar keltirilgan.