NAZAR ESHONQUL VA EDGAR ALLAN PO QAHRAMONLARI RUHIYATIDA O‘XSHASH VA FARQLI JIHATLARNING QIYOSIY TAHLILI - Sitora Komiljonovna Toshmamatova (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Maqolada Nazar Eshonqul va Edgar Allan Po asarlarida qahramon ruhiyatining badiiy talqini qiyosiy-psixologik jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda ichki monolog, ruhiy beqarorlik, vijdon muhakamasi va subyektiv kechinmalarning badiiy ifoda usullari o‘rganiladi. Nazar Eshonqul ijodida psixologik iztiroblarning ma’naviy-falsafiy va milliy-estetik asosda talqin etilishi, Edgar Allan Po asarlarida esa inson ongining qorong‘i qatlamlari qo‘rquv va paranoya orqali ochib berilishi aniqlanadi. Tahlil jarayonida ikki yozuvchi ijodidagi mushtarak va farqli jihatlar umumlashtiriladi.