ARAB TILIDA SINONIMIYANING PAYDO BO‘LISH SABABLARI - Azizjon M. Muxammadjonov (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Ushbu maqolada arab tilida sinonimiyaning paydo bo‘lishi va rivojlanishiga ta’sir ko‘rsatgan tarixiy, leksik va semantik omillar tahlil qilinadi. Qur’on va hadis matnlarini sharhlash jarayonida yaqin ma’noli izohlarning berilishi, dialektal farqlar hamda arab tilining boy leksik-semantik tuzilishi sinonimik birliklarning shakllanishiga sabab bo‘lgani yoritiladi. Tadqiqot klassik arab tilshunoslari qarashlari asosida tarixiy-tahliliy va qiyosiy usullar yordamida olib borildi. Natijalar sinonimiya hodisasi tafsiriy ehtiyoj, dialektlar aralashuvi, leksik soddalashtirish, fonetik va semantik o‘zgarishlar bilan uzviy bog‘liq ekanini ko‘rsatadi. Arab tilida sinonimiyani baholashda mutloq sinonimlik va yaqin sinonimlik tushunchalarini aniq farqlash zarur bo‘lib, bu yondashuv leksik tizimni to‘g‘ri talqin etishga xizmat qiladi.