BO’LAJAK PEDAGOGLARNING KASBIY FAOLIYATGA TAYYORGARLIGIDA NARRATIV YONDASHUV ASOSIDA EMOTSIONAL INTELLEKTNI RIVOJLANTIRISHNING NAZARIY – METODOLOGIK ASOSLARI - Sadiyeva Shaxnoza Xusanovna (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Mazkur maqolada bo‘lajak pedagoglarning kasbiy faoliyatga tayyorgarligi jarayonida emotsional intellektni rivojlantirish muammosi zamonaviy pedagogik paradigma doirasida ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda emotsional intellekt pedagog kasbiy kompetensiyasining integrativ tarkibiy qismi sifatida asoslanib, uning strukturaviy komponentlari aniqlanadi. Narrativ yondashuv shaxsga yo‘naltirilgan, konstruktivistik va refleksiv ta’lim konsepsiyalari nuqtai nazaridan talqin etilib, uning bo‘lajak pedagoglarda empatiya, emotsional o‘zini boshqarish, refleksiv fikrlash va kasbiy identifikatsiyani rivojlantirishdagi didaktik imkoniyatlari ochib beriladi. Maqolada narrativ yondashuv asosida emotsional intellektni rivojlantirishga yo‘naltirilgan konseptual-metodik tizimning asosiy komponentlari tavsiflanadi hamda uni oliy pedagogik ta’lim tizimiga joriy etishning ilmiy ahamiyati asoslab beriladi.