XORIJIY TILLARNI O‘RGANISHDA TALABALARNING EMOTSIONAL HOLATLARI: TASHVISH, O‘ZIGA ISHONCH VA AFFEKTIV OMILLARNING AKADEMIK MUVAFFAQIYATGA TA’SIRI - Baymanova Tumaris Xalmurza qizi (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada xorijiy tillarni o‘rganish jarayonida talabalarda yuzaga keladigan asosiy emotsional holatlar — tashvish, o‘ziga ishonch va boshqa affektiv omillarning akademik muvaffaqiyatga ta’siri tahlil qilinadi. Tadqiqotda xorijiy til tashvishining nutqiy faollik, darsdagi ishtirok va bilimlarni o‘zlashtirish darajasiga salbiy ta’siri, shuningdek, o‘ziga ishonchning motivatsiya va o‘quv samaradorligini oshirishdagi ijobiy roli asoslab beriladi. Emotsional holatlarning kognitiv jarayonlar, o‘z-o‘zini baholash va ichki motivatsiya bilan o‘zaro bog‘liqligi yoritilib, affektiv omillarning akademik natijalarga ta’siri empirik va nazariy jihatdan izohlanadi. Shuningdek, ijobiy emotsional muhit yaratish orqali talabalarning o‘quv faolligini kuchaytirish va xorijiy tillarni o‘rganish samaradorligini oshirishga qaratilgan pedagogik-psixologik tavsiyalar beriladi.