SURUNKALI BUYRAK YETISHMOVCHILIGI:FIZIOLOGIK MEXANIZMLAR, KLINIK BELGILARI VA DAVOLASH CHORALARI - Ravshanova Zahro O’ktam qizi; Egamberdiyeva Bahora Eldor qizi (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada surunkali buyrak yetishmovchiligining fiziologik mexanizmlari va uning organizm gomeostaziga ta’siri, klinik belgilari hamda davolash va oldini olish choralari yoritilgan. Buyraklarning normal fiziologik funksiyalari, jumladan glomerulyar filtratsiya, kanalchalarda reabsorbsiya va sekretsiya jarayonlari tahlil qilinadi. Surunkali buyrak yetishmovchiligida faol nefronlar sonining kamayishi natijasida glomerulyar filtratsiya tezligining pasayishi, suv-tuz, elektrolit va kislota-ishqor muvozanatining buzilishi ilmiy asosda bayon etilgan. Shuningdek, ushbu patologik holatning yurak-qon tomir, qon yaratish, suyak va asab tizimlariga ko’rsatadigan fiziologik oqibatlari ko’rib chiqilgan.