XORAZM AHOLISINING DINIY-MISTIK MADANIYATI: “MAGIK KVADRAT” VA GEOMETRIK SHAKLLAR - Matchanova Sanobar Muxamedjanovna (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Xorazm aholisining diniy-mistik madaniyati ko‘p asrlar davomida shakllanib, turli diniy, afsun va shifobaxsh amaliyotlarda namoyon bo‘lgan. Ayniqsa, magik kvadratlar va geometrik shakllar ularning diniy va madaniy hayotida muhim rol o‘ynab, har qanday kasallikdan himoya, ruhiy barqarorlik va omadni ta’minlash uchun ishlatilgan. Ushbu maqola mazkur amaliyotlarning tarixi, simbolikasi va foydalanish usullarini yoritishga bag‘ishlanadi. To‘rtburchak — u “magik kvadrat” yoki “lotin kvadrati” deb ham ataladi va eng qadimgi shakllardan biridir. Xususan, 36-sura quyosh botishidan oldin kvadrat ichiga yoziladi va u chayon, ilon kabi zaharli hayvonlardan, olov va suvdan keladigan ofatlardan, shuningdek, har qanday kasallikdan himoya qiladi, deb qaraladi.[1] [1] Резван. Коран в система мусулманских магических практик ... 170-176 б