SUN’IY INTELLEKT TEXNOLOGIYALARINING INTELLEKTUAL MULK HUQUQI TIZIMIGA TA’SIRI VA HUQUQIY TARTIBGA SOLISH MASALALARI - Muhammadjonova Muzzammila Mahmudjon qizi (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Anontatsiya: Ushbu tadqiqot sun’iy intellekt (SI) texnologiyalarining jadal rivojlanishi va ularning an’anaviy intellektual mulk huquqi paradigmalariga ko‘rsatayotgan fundamental ta’sirini tahlil qiladi. Maqolada SI tomonidan yaratilgan ob’ektlarning huquqiy maqomi, "ijodkorlik" tushunchasining inson markazli tabiatidan uzoqlashishi va algoritmlar generatsiya qilgan mahsulotlarga nisbatan egalik huquqini belgilashdagi ziddiyatlar ko‘rib chiqiladi. Yaqin yillar tajribasi shuni ko‘rsatadiki, sun’iy intellekt jamiyki internet tarmog‘ida mavjud bo‘lgan ma’lumotlar va ko‘rsatmalar asosida o‘zi mustaqil tarzda ixtirolar qilmoqda, asarlar yozmoqda, hatto tasviriy san’at asarlarini yaratmoqda. Muallif SI-ni shunchaki asbob (tool) emas, balki "kvazi-sub’ekt" sifatida baholashning huquqiy oqibatlarini o‘rganadi. Tadqiqot yakunida intellektual mulk tizimini texnologik progressga moslashtirish, innovatsiyalarni himoya qilish va inson muallifligining qadrini saqlab qolish o‘rtasidagi muvozanatni ta’minlovchi yangi huquqiy mexanizmlar bo‘yicha takliflar ilgari suriladi.