TURK VA O‘ZBEK TILIDA MUROJAAT SHAKLLARI: MADANIYATLARARO TAFOVUT VA METODIK YONDASHUV - Abduraximova Nigora Azizovna (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada turk va o‘zbek tillarida murojaat shakllarining lingvistik va madaniy xususiyatlari qiyosiy tahlil qilinadi. Murojaat birliklari ijtimoiy munosabat, ierarxiya, hurmat darajasi hamda milliy mentalitetni aks ettiruvchi muhim kommunikativ vosita sifatida ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotda ikki tildagi shaxs olmoshlari, unvonlar, qarindoshlik atamalari, kasbiy murojaatlar va pragmatik strategiyalar o‘rganiladi. Shuningdek, madaniyatlararo tafovutlar chet tilini o‘qitish jarayonida qanday metodik yondashuvlarni talab etishi tahlil qilinadi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, turk va o‘zbek tillarida murojaat shakllari umumturkiy ildizlarga ega bo‘lsa-da, ijtimoiy-psixologik va tarixiy omillar ularning qo‘llanilishida sezilarli farqlarni yuzaga keltirgan. Maqolada kommunikativ kompetensiyani shakllantirish uchun pragmatik va madaniy komponentlarni integratsiya qilish zarurligi asoslanadi.