JIZZAX CHO‘LI GIPSLI TUPROQLARINING MINERALOGIK VA MORFOLOGIK XUSUSIYATLARI VA ULARNING AHAMIYATI - Maxkamova Dilafruz Yuldashevna (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Maqolada arid va yarim arid iqlim sharoitida shakllangan gipsli tuproqlarning morfogenetik xususiyatlari, mineralogik tarkibi, fizik-kimyoviy ko‘rsatkichlari hamda ularning ahamiyati tahlil qilingan. Tadqiqot ob’ekti sifatida Jizzax cho‘li hududlarida tarqalgan gipsli tuproqlar tanlangan. Jizzax cho‘li gipsli tuproqlari arid geografik mintaqasiga xos bo‘lib, ularda gips akkumulyatsiyasi va morfogenetik jarayonlar arid iqlim sharoitidagi yer osti suvlari va bug‘lanish intensivligi ta’sirida shakllanadi.