BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARIDA IJTIMOIY-EMOTSIONAL KO‘NIKMALARNI RIVOJLANTIRISHDA ZAMONAVIY PEDAGOGIK TEXNOLOGIYALARNING ROLI - Abdurasulova Dilnoza Abdug‘ani qizi (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida ijtimoiy-emotsional ko‘nikmalar (SEL – Social-Emotional Learning) ularning shaxsiy rivojlanishi, o‘qishdagi muvaffaqiyati va jamiyatga moslashuvida muhim ahamiyatga ega. Zamonaviy pedagogik texnologiyalar – interaktiv metodlar, raqamli vositalar, gamifikatsiya, virtual reallik (VR), sun‘iy intellekt (AI) va loyihaviy ta’lim – bu ko‘nikmalarni samarali rivojlantirishga yordam beradi. Ushbu maqolada CASEL framework asosida SELning besh asosiy komponenti (o‘zini anglash, o‘zini boshqarish, ijtimoiy ong, munosabatlar ko‘nikmalari va mas’uliyatli qaror qabul qilish) tahlil qilinadi hamda zamonaviy texnologiyalarning roli O‘zbekiston va xalqaro tajribalar misolida ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, texnologiyalar bolalarning hissiyotlarni tan olish, empatiya va hamkorlik ko‘nikmalarini oshirish orqali akademik natijalarni ham yaxshilaydi.