ЯНГИ ЯРАТИЛГАН СОЯ ТИЗМАЛАРИНИНГ КИММАТЛИ ХУЖАЛИК БЕЛГИЛАРИ - Саодат Эркаева; Али-Ахунов Хонимир; Бобожонова Орзигул (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Аннотация. Ҳозирги кунда соя ҳосилдорлигини ошириш ва касалликларига қарши курашиш, олдини олиш борасида енгиш учун кўплаб илмий-тадқиқот ишлари олиб борилмоқда. Бунга мисол сифатида биофортификация, генетик модификация ва селекция методлари кўрсатиш мумкин. Кўпгина тадқиқотлар соя таркибидаги метал моддалар (темир, рух, кальций) миқдорини ошириш, шунингдек, касалликларга чидамли навларини яратишни ўз олдига мақсад қилиб қўйган. Жумладан, Японияда, Бразилияда ва АҚШда соя навларини иқлим ўзгаришига мослаштириш бўйича интенсив селекция ишлари амалга оширилмоқда. Ушбу мақолада соя ўсимлигининг яратилган тизмаларининг қимматли хўжалик белгилар бўйича кўрсаткичлари тўғрисида маълумотлар келтирилган.