ЗАРАФШОН ДАРЁСИ ЎРТА ОҚИМИ ТУПРОҚЛАРИНИНГ УНУМДОРЛИГИ ВА УНИНГ МИКРОФЛОРАСИНИНГ ЎЗГАРИШИ - Турсункулова Адиба Бурхоновна; Кенжаев Юнус Чинтошевич (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Аннoтоaция: Ушбу ишда Зарафшон дарёси ўрта оқими тупроқларининг унумдорлиги ва унинг микрофлорасининг ўзгариши ҳамда бу жараёнларга Ўзбекистон Республикаси Президентининг қабул қилинган қарорларининг таъсири таҳлил қилинган. Тадқиқотда ҳудуд тупроқларининг асосий турлари, уларнинг физик-кимёвий хусусиятлари, гумус миқдори ва микробиологик фаоллиги ўрганилган. Шунингдек, тупроқ унумдорлигини оширишга қаратилган агротехник, агрокимёвий ва агромелиоратив тадбирлар, жумладан органик ўғитлардан фойдаланиш, сидерат экинлар экиш, экин айланмасини жорий қилиш ҳамда замонавий суғориш усулларининг аҳамияти ёритилган. Президент қарорлари асосида тупроқ деградациясининг олдини олиш, гумус миқдорини ошириш ва тупроқ микрофлорасини тиклаш бўйича амалга оширилаётган чора-тадбирлар таҳлил қилинган.