OG‘IR METALLARNING TUPROQ ERITMASIGA TA’SIRI VA O‘SIMLIKLAR TOMONIDAN O‘ZLASHTIRILISHI - Munojat Qosimovna Ermatova; Soatov Gʻiyossiddin Turdiyevich (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada og‘ir metallarning tuproq eritmasidagi harakatchanligi, ularning kimyoviy shakllari hamda o‘simliklar tomonidan o‘zlashtirilish jarayonlari tahlil qilinadi. Tuproqning fizik-kimyoviy xossalari og‘ir metallarning biologik mavjudligiga ta’sir etuvchi asosiy omillar sifatida ko‘rib chiqilgan. Og‘ir metallarning o‘simlik organizmida to‘planishi natijasida yuzaga keladigan fiziologik o‘zgarishlar va fitotoksik ta’sirlar yoritilgan. Tadqiqot natijalari tuproq–o‘simlik tizimida ekologik xavfsizlikni ta’minlash hamda qishloq xo‘jaligi mahsulotlari sifatini oshirishda muhim ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.