ҒЎЗА ЎСИМЛИГИДА ТУРИЧИ ВА ТУРЛАРАРО ДУРАГАЙЛАРДА ШЎРГА ЧИДАМЛИЛИК БЕЛГИЛАРИНИ НАСЛДАН-НАСЛГА ЎТИШИ - Хасанов Р.К.; Рахмедова Ф. (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Аннотация: Ушбу тадқиқотда ғўза ўсимлигида тур ичи ва турлараро дурагайларда шўрга чидамлилик белгиларининг наслдан-наслга ўтиши ўрганилди. Тажрибада турли дурагай комбинациялар иштирок этиб, уларнинг фенологик ва морфологик кўрсаткичлари баҳоланди. Натижалар шуни кўрсатдики, айрим турлараро дурагайларда, хусусан (Г. тҳурберии х Г. раимондии) комбинациясида ҳосилдорлик элементи ҳисобланган кўсаклар сони юқори бўлди. Тадқиқот натижалари шўр ва қурғоқчил шароитларга чидамли, юқори ҳосилли ғўза навларини яратишда муҳим аҳамиятга эга.