SOLIQ QARZDORLIGINI UNDIRISHDA MAJBURIY VA PROFILAKTIK MEXANIZMLAR SAMARADORLIGI - Mirpo`latov Jahongir Muzapparovich (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Soliq qarzdorligini undirish tizimida majburiy va profilaktik mexanizmlarning o‘rni hamda samaradorligi bugungi kunda soliq ma’murchiligini takomillashtirishning muhim yo‘nalishlaridan biri hisoblanadi. Ushbu tadqiqotda soliq qarzdorligini qisqartirishda qo‘llaniladigan majburiy undirish choralarining amaliy natijalari, shuningdek qarzdorlik yuzaga kelishining oldini olishga xizmat qiluvchi profilaktik yondashuvlarning ahamiyati tahlil qilingan. Xususan, ogohlantirish, eslatma, bo‘lib-bo‘lib to‘lash, kechiktirish, tushuntirish ishlari va riskga asoslangan monitoring kabi vositalarning soliq intizomiga ta’siri baholangan. Tadqiqot natijalari soliq qarzdorligini boshqarishda faqat majburiy undirish choralari bilan cheklanib qolmasdan, profilaktik mexanizmlarni kuchaytirish ham yuqori samaradorlikka olib kelishini ko‘rsatadi.