O‘ZBEKISTONDA SOLIQ QARZDORLIGINING HUQUQIY TABIATI VA UNI UNDIRISH MEXANIZMLARINI TAKOMILLASHTIRISH - Mirpo`latov Jahongir Muzapparovich (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada soliq qarzdorligining huquqiy tabiati hamda uni undirish jarayonida qo‘llanilayotgan huquqiy mexanizmlar tizimli tahlil qilinadi. Tadqiqotda soliq qarzdorligi tushunchasining huquqiy mazmuni, uning vujudga kelish asoslari va soliq huquqiy munosabatlaridagi o‘rni ochib beriladi. Shuningdek, soliq qarzdorligini undirishda amalda mavjud bo‘lgan ma’muriy va majburiy choralar, ularning huquqiy chegaralari hamda samaradorligi baholanadi. Maqolada soliq to‘lovchilarning huquq va majburiyatlari muvozanatini ta’minlash masalalariga alohida e’tibor qaratilib, undirish jarayonida yuzaga kelayotgan huquqiy muammolar aniqlanadi. Tahlil natijalari asosida soliq qarzdorligini undirish mexanizmlarini takomillashtirishga qaratilgan huquqiy taklif va tavsiyalar ishlab chiqiladi. Ushbu ilmiy ish soliq qarzdorligini tartibga solishning huquqiy asoslarini chuqurlashtirishga xizmat qiladi.