ALKENLAR - Temirqulova Sarvinoz Ravshanovna (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Alkenlar — bu ikki karbon atomi o’rtasida ikkiqat bog’ hosil bo’lib, boshqa atomlar bilan bog’langan uglevodorodlar guruhidir. Ular kimyo sanoatida muhim ahamiyatga ega bo’lib, turli xil organik birikmalarni ishlab chiqarishda ishlatiladi. Alkenlarning umumiy formulasi CₙH₂ₙ bo’lib, ular odatda yuqori reaktivlikka ega va atomlar o’rtasidagi ikkiqat bog’ natijasida turli kimyoviy reaksiyalarni o’z ichiga oladi. Alkenlar ko’plab organik reaksiyalar, jumladan, polimerizatsiya va gidrogeneratsiya kabi jarayonlarda ishtirok etadi. Ushbu maqolada alkenlarning kimyoviy xususiyatlari, shakllanishi va sanoatdagi qo’llanilishi haqida so’z boradi.