INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARIDA AKSIOLOGIK BIRLIKLARNING EKSTRALINGVISTIK DETERMINANTLARI ASOSIDA QIYOSIY TAHLILI - Islomova Zahro Shuhrat qizi (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada ingliz va o‘zbek tillarida aksiologik birliklarning ekstralingvistik determinantlari asosida qiyosiy tahlili amalga oshiriladi. Tadqiqotda qadriyatlarni ifodalovchi leksik birliklarning semantik xususiyatlari, ularning ijtimoiy, madaniy va tarixiy omillar bilan bog‘liqligi o‘rganiladi. Shuningdek, ingliz va o‘zbek tillarida aksiologik birliklarning shakllanishi va qo‘llanishiga ta’sir qiluvchi ekstralingvistik omillar tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari ikki til tizimida qadriyat semantikasining namoyon bo‘lish xususiyatlarini aniqlashga hamda lingvokulturologik tadqiqotlar rivojiga hissa qo‘shishga xizmat qiladi.