MASALLARNI O‘QITISH ORQALI O‘QUVCHILARDA MANTIQIY FIKRLASHNI RIVOJLANTIRISH METODIKASI - Gulsora Alisherova; Matluba Ulkanboyeva (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada umumta’lim maktablarida masal janrini o‘qitish orqali o‘quvchilarda mantiqiy fikrlashni rivojlantirishning nazariy, metodik va amaliy jihatlari yoritiladi. Masal janrining didaktik imkoniyatlari, uning o‘quvchi tafakkuriga ta’siri, shuningdek zamonaviy pedagogik texnologiyalar asosida o‘qitish usullari tahlil qilinadi. Interfaol metodlar, muammoli ta’lim, ijodiy topshiriqlar va AKTdan foydalanish orqali o‘quvchilarda tahlil, taqqoslash, umumlashtirish va xulosa chiqarish ko‘nikmalarini shakllantirish yo‘llari ilmiy asosda ochib beriladi. Kalit so‘zlar: masal, mantiqiy fikrlash, tafakkur, interfaol metod, didaktika, tahlil, xulosa, pedagogik texnologiya, ijodiy yondashuv.