HUQUQNI MUHOFAZA QILUVCHI ORGANLAR XODIMLARIDA ISH VA OILA MUVOZANATI (WORK-LIFE BALANCE) MUAMMOLARI: PSIXOLOGIK TAHLIL - Shamshimetov Ruslan Tashtemirovich (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Mazkur ilmiy maqolada huquqni muhofaza qiluvchi organlar xodimlarida ish va oila muvozanati (work-life balance) muammolari ijtimoiy-psixologik nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Tadqiqotda xizmat faoliyatining o‘ziga xos xususiyatlari, jumladan, yuqori mas’uliyat, noan’anaviy ish jadvali, tungi navbatchilik, xavfli vaziyatlar bilan to‘qnashuv va emotsional zo‘riqish omillari xodimlarning shaxsiy hayotiga ta’siri o‘rganiladi. Ish va oila rollari o‘rtasidagi ziddiyatlar, vaqt resurslarining yetishmasligi hamda psixologik charchoq natijasida yuzaga keladigan kommunikativ muammolar, emotsional uzoqlashuv va oilaviy nizolar empirik tahlil asosida yoritiladi. Tadqiqot jarayonida so‘rovnoma, psixodiagnostik metodlar va statistik tahlil usullaridan foydalanilgan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, ish va oila muvozanatining buzilishi xodimlarning psixologik farovonligiga, kasbiy samaradorligiga va oilaviy barqarorligiga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Shu bilan birga, ijtimoiy qo‘llab-quvvatlash, moslashuvchan ish rejimi va psixologik yordam tizimlari muvozanatni tiklashda muhim omil sifatida namoyon bo‘ladi. Tadqiqot natijalari psixologik profilaktika va maslahat xizmatlarini takomillashtirishda muhim ahamiyat kasb etadi.