INNOVATSION FAOLIYAT JARAYONIDA TALABALARNING KREATIV FIKRLASHI VA O‘ZINI O‘ZI FAOLLASHTIRISHINING PSIXOLOGIK MEXANIZMLARI - Ravshanov Xusan Abdiqul o'g'li (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada innovatsion faoliyat jarayonida talabalarning kreativ fikrlashi va o‘zini o‘zi faollashtirishining psixologik mexanizmlari kompleks tarzda tahlil qilinadi. Zamonaviy ta’lim muhitida innovatsion yondashuvlar talabalarning mustaqil fikrlashi, muammoli vaziyatlarni hal qilish qobiliyati hamda yangi g‘oyalarni yaratish salohiyatini rivojlantirishga xizmat qiladi. Tadqiqotda kreativ fikrlashning asosiy komponentlari – divergent tafakkur, moslashuvchanlik, originallik va elaboratsiya – o‘zini o‘zi faollashtirish jarayonlari bilan uzviy bog‘liqlikda ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, motivatsiya, refleksiya, metakognitiv nazorat va ichki ehtiyojlar tizimi talabalarning innovatsion faoliyatdagi faolligini belgilovchi muhim omillar sifatida yoritiladi. Maqolada interaktiv metodlar, loyiha asosida o‘qitish (PBL), muammoli ta’lim va raqamli texnologiyalar asosida tashkil etilgan ta’lim jarayoni kreativ fikrlashni rag‘batlantiruvchi samarali vosita ekanligi asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, psixologik mexanizmlarni tizimli rivojlantirish orqali talabalar nafaqat bilimlarni o‘zlashtiradi, balki ularni amaliy faoliyatda qo‘llash, o‘zini boshqarish va innovatsion qarorlar qabul qilish kompetensiyalarini ham rivojlantiradi