INSON RUHIYATINI KASHF QILISHDA KINOYA VA DAVR MANZARASI IFODASI - Turumova Nilufar Erkinovna (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy tezisda inson ruhiyatingi badiiy tadqiq etishda kinoya usulining o‘rni va uning davr manzarasini ifodalashdagi ahamiyati tahlil qilinadi. Kinoya nafaqat badiiy tasvir vositasi, balki muallifning ijtimoiy voqelikka va inson ichki olamiga bo‘lgan munosabatini ifodalovchi kontseptual vosita ekanligi ko‘rsatib o‘tilgan. Tadqiqotda kinoyaning turli ko‘rinishlari orqali davrning ziddiyatli manzaralarini va shaxs xarakteridagi inqirozlarni ochib berish mahorati adabiyotshunoslik nuqtai nazaridan yoritiladi. Shuningdek, kinoya va psixologizmning o‘zaro bog‘liqligi hamda bu usulning zamonaviy nasrdagi evolyutsiyasi ko‘rib chiqiladi.