YURAKNING O’TKAZUVCHI SISTEMASI - Obidova Niluzarxon Jo’raqo’zi qizi; Xusanova Feruza Ravshanbek qizi; Abdukarimova Gulchiroy Adhamjon qizi; Maqsudova Malika Xolmatjon qizi (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada yurak avtomatiyasi, uning kelib chiqish mexanizmlari hamda yurakning o‘tkazuvchi tizimi faoliyati yoritildi. Yurakning tashqi ta’sirlarsiz o‘z-o‘zidan impuls hosil qilish xususiyati, ya’ni avtomatiyasi, asosan miogen nazariya asosida tushuntiriladi. Sinoatrial tugun yetakchi peysmekker sifatida yurak ritmini boshqarishi, atrioventrikulyar tugun, Gis tutami va Purkine tolalarining qo‘zg‘alishni o‘tkazishdagi roli bayon etilgan. Shuningdek, miokard hujayralarining elektr faolligi, harakat potensialining bosqichlari (depolyarizatsiya, plato, repolyarizatsiya) va ionlar almashinuvi mexanizmlari tahlil qilingan. Yurakning ritmik faoliyati va avtomatik qisqarish xususiyati hujayra darajasida asoslab berildi.