QISHLOQ XO’JALIGI KORXONALARINI MOLIYAVIY QO’LLAB-QUVVATLASH MEXANIZIMINI TAKOMILLASHTIRISH - Boboyeva Shoira Shoniyozovna (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada qishloq xo‘jaligi korxonalarini moliyaviy qo‘llab-quvvatlash mexanizmini takomillashtirish masalalari tahlil qilingan. Qishloq xo‘jaligi iqtisodiyotning muhim tarmoqlaridan biri bo‘lib, uning barqaror rivojlanishi samarali moliyaviy resurslar bilan ta’minlanishiga bog‘liq. Shu nuqtai nazardan, mavjud moliyalashtirish tizimi, kreditlash mexanizmlari va davlat tomonidan ko‘rsatilayotgan qo‘llab-quvvatlash choralari o‘rganilgan. Maqolada qishloq xo‘jaligi korxonalarining moliyaviy holatini yaxshilashda bank kreditlari, subsidiyalar, investitsiyalar va sug‘urta tizimining o‘rni alohida ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, rivojlangan davlatlar tajribasi tahlil qilinib, ularning ilg‘or amaliyotlarini milliy iqtisodiyotga joriy etish imkoniyatlari asoslab berilgan. Moliyaviy qo‘llab-quvvatlash mexanizmlarining samaradorligini oshirish yo‘llari taklif etilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, qishloq xo‘jaligi korxonalarini moliyaviy qo‘llab-quvvatlash tizimini takomillashtirish orqali ularning raqobatbardoshligini oshirish, ishlab chiqarish hajmini kengaytirish va eksport salohiyatini mustahkamlash mumkinligi aniqlangan. Mazkur taklif va tavsiyalar ushbu sohada olib borilayotgan iqtisodiy islohotlarni yanada rivojlantirishga xizmat qiladi.