MITOZ VA MEYOZNING MEXANIZMLARI VA ULAR ORQALI ORGANIZMLARNING KO‘PAYISHI - Usmonov Dilmurod Dolimovich; Kamalova Zulayho Abduraximovna; Haliljonova Mubina Xolmatjon qizi (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada hujayra bo‘linishining ikki asosiy turi - mitoz va meyoz mexanizmlari hamda ular orqali organizmlarning ko‘payishi yoritiladi. Mitoz jarayonining bosqichlari, uning o‘sish, to‘qimalarni yangilash va jinssiz ko‘payishdagi o‘rni hamda meyozning I va II bo‘linishlari, gomolog xromosomalar juftlashishi va krossingover natijasida yuzaga keladigan genetik xilma-xillik nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Shuningdek, mitoz va meyozning organizmlarda nasl qoldirish, populyatsiya barqarorligi va evolyutsion jarayonlardagi ahamiyati taqqoslab ko‘rsatiladi. Maqolada zamonaviy biologiya ta’limida bu mavzularni o‘qitishning nazariy-metodik yondashuvlari haqida umumlashtirilgan xulosalar beriladi.