BALAND QAVATLI BINOLARDA YONG‘IN XAVFSIZLIGINI TA’MINLASH USULLARINI TAKOMILLASHTIRISH - Latifov To‘Lqin Turop o‘g‘li (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Mazkur ilmiy ishda baland qavatli binolarda yong‘in xavfsizligini ta’minlash usullarini takomillashtirish masalalari tahlil qilingan. Baland inshootlarda yong‘in xavfi yuqori bo‘lib, tutun tarqalishi, evakuatsiya jarayonining murakkabligi va konstruksiyalar bo‘ylab yong‘inning tez yoyilishi kabi omillar xavfsizlikni ta’minlashni dolzarb qiladi. Tadqiqotda yong‘in xavfsizligini ta’minlashning konstruktiv, muhandislik va tashkiliy usullari ilmiy jihatdan o‘rganildi. Jumladan, o‘tga chidamli materiallardan foydalanish, avtomatik yong‘in signalizatsiyasi va sprinkler tizimlari, tutun chiqarish ventilyatsiyasi hamda evakuatsiya tizimlarini takomillashtirish masalalari yoritildi. Shuningdek, zamonaviy aqlli bino tizimlari va raqamli texnologiyalarning yong‘in xavfsizligini oshirishdagi o‘rni tahlil qilindi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, kompleks yondashuv asosida yong‘in xavfsizligini ta’minlash baland qavatli binolarda xavf darajasini sezilarli kamaytiradi. Ushbu ish yong‘in xavfsizligi tizimlarini modernizatsiya qilish va amaliy samaradorligini oshirishga xizmat qiladi