TALABA YOSHLAR ORASIDA MEHNAT MUHOFAZASI TUSHUNCHASI VA MADANIYATINI OMMALASHTIRISH ORQALI BAXTSIZ HODISALARNING OLDINI OLISH - Zoirova Shahzoda Kamol qizi (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Mazkur ilmiy ishda talaba yoshlar orasida mehnat muhofazasi tushunchasi va xavfsizlik madaniyatini shakllantirishning ahamiyati tahlil qilingan. Mehnat muhofazasi ishlab chiqarish va o‘quv jarayonlarida inson hayoti hamda sog‘ligini saqlashga qaratilgan muhim tizim bo‘lib, uning asosiy maqsadi baxtsiz hodisalarning oldini olishdan iboratdir. Tadqiqotda talaba yoshlar ishtirokida yuz berishi mumkin bo‘lgan xavfli holatlar, ularning kelib chiqish sabablari hamda ularni kamaytirish yo‘llari ilmiy jihatdan o‘rganildi. Shuningdek, mehnat muhofazasi madaniyatini shakllantirishda ta’lim jarayonining o‘rni, amaliy mashg‘ulotlar, xavfsizlik instruktajlari va interaktiv o‘qitish usullarining ahamiyati yoritildi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, talabalarda xavfsizlikka ongli munosabatni shakllantirish orqali ishlab chiqarish va o‘quv jarayonlarida yuz beradigan baxtsiz hodisalar sezilarli darajada kamayadi. Ushbu ish mehnat muhofazasi madaniyatini rivojlantirish bo‘yicha ilmiy-amaliy tavsiyalar ishlab chiqishga xizmat qiladi.