XIZMATLAR SEKTORIDA KICHIK BIZNES VA OILAVIY TADBIRKORLIKNI RIVOJLANTIRISH ORQALI KAMBAG‘ALLIKNI KAMAYTIRISH MEXANIZMLARI - Dawletmuratov Adilbay Mirzabaevich (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada xizmatlar sektorida kichik biznes va oilaviy tadbirkorlikni rivojlantirish orqali kambag‘allikni qisqartirishning nazariy va amaliy mexanizmlari tahlil qilingan. Tadqiqotda xizmatlar sohasi iqtisodiy o‘sish, bandlikni ta’minlash va aholi daromadlarini oshirishdagi muhim omil sifatida baholanadi. Muallif tomonidan kambag‘allikni kamaytirishning bosqichma-bosqich iqtisodiy modeli ishlab chiqilgan bo‘lib, u resurslarga kirish imkoniyatlarini kengaytirishdan boshlab, bandlikni oshirish, daromadlarni shakllantirish va yakunda ijtimoiy farovonlikni yuksaltirish orqali kambag‘allik darajasini pasaytirishga qaratilgan. Shuningdek, model samaradorligiga ta’sir etuvchi asosiy omillar - institutsional muhit, raqamlashtirish darajasi, inson kapitali va bozor infratuzilmasining ahamiyati asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari xizmatlar sektorida kichik biznesni qo‘llab-quvvatlash orqali inklyuziv iqtisodiy o‘sishni ta’minlash va hududiy kambag‘allikni qisqartirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqishga xizmat qiladi.