GRUNTLARNING SILJISHGA QARSHILIGI VA MUSTAHKAMLIK KO‘RSATKICHLARI - Abduraxmonov Ahmadullo Kamoliddin o’g’li; Xalimova Shaxnoza Raximjonovna (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Maqolada gruntlarning zichlanish jarayonlari, siljishga qarshilik ko‘rsatkichlari (ichki ishqalanish, yumshoq va qattiq bog‘lanish kuchlari) va ularni aniqlash usullari tahlil etilgan. Gruntlarning mexanik xossalari Kulon qonuni va prof. N. N. Maslovning ilmiy yondashuvi asosida yoritilgan. Loyli gruntlarning murakkab tabiati, qoya gruntlarning tabiiy sharoitdagi xususiyatlari va sochiluvchan gruntlarning mustahkamlikka ta‘sir etuvchi omillari o‘rganilgan. Tajriba usullari, jumladan siljishga qarshilikni aniqlash uchun maxsus moslamalar va ularning ishlash prinsiplari ham ko‘rib chiqilgan. Maqola inshootlar poydevorlarining barqarorligi va xavfsizligini ta‘minlashda gruntlarning mustahkamlik ko‘rsatkichlarini to‘g‘ri baholashning ahamiyatini ta’kidlaydi.