MOLIYAVIY RISKLAR VA HODISALAR CHASTOTASINI BAHOLASHDA PUASSON REGRESSIYA MODELINING AMALIY QO‘LLANILISHI - Xudoyqulova H.B.; O‘taniyozov Sh. (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Zamonaviy moliya tizimi yuqori darajadagi noaniqlik va risk bilan tavsiflanadi. Ayniqsa, bank va sug‘urta tizimlarida yuzaga keladigan hodisalar — kredit defoltlari, sug‘urta da’volari, tranzaksiya xatoliklari kabi jarayonlar diskret xarakterga ega bo‘lib, ularni modellashtirish maxsus statistik yondashuvlarni talab qiladi. An’anaviy regressiya modellarida normal taqsimot farazi qo‘llaniladi, bu esa diskret hodisalarni tahlil qilishda yetarli aniqlik bermaydi. Shu sababli Puasson regressiya modeli moliyaviy hodisalar chastotasini modellashtirishda keng qo‘llaniladi.