O‘TKIR APPENDITSITNI KLINIK VA PARAKLINIK MEZONLAR ASOSIDA ERTA ANIQLASH HAMDA DAVOLASH JARAYONLARINI ILMIY JIHATDAN TAKOMILLASHTIRISH - Nuriddin Xoliyarov Xushvaxtovich; Saxibayev Dilshod Parpijalilovich (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Ushbu ilmiy ish o‘tkir appenditsitni klinik va paraklinik mezonlar asosida erta aniqlash hamda davolash jarayonlarini ilmiy jihatdan takomillashtirish masalalariga bag‘ishlangan. Tadqiqotda kasallikni erta bosqichda tashxislashda klinik belgilar, laborator ko‘rsatkichlar va instrumental tekshiruv usullarining o‘zaro uyg‘unligi tahlil qilindi. Shuningdek, o‘tkir appenditsitni differensial diagnostika qilishda qo‘llaniladigan zamonaviy yondashuvlar, klinik skoring tizimlari hamda tasviriy diagnostika usullarining samaradorligi o‘rganildi. Bemorlarni davolash jarayonida jarrohlik (appendektomiya) va konservativ (antibiotik terapiyasi) usullarining klinik natijalari solishtirilib, individual yondashuv asosida optimal davolash taktikasini tanlashning ahamiyati asoslab berildi. Tadqiqot natijalari o‘tkir appenditsitni erta aniqlash, asoratlar xavfini kamaytirish va davolash samaradorligini oshirishga xizmat qiladi.