ZAMONAVIY TA’LIM TIZIMIDA PEDAGOG NUTQ MADANIYATINING DOLZARBLIGI - Raximova Zulfiya Xashimjonovna; Mahmudova Rayhona Tohirjon qizi (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada zamonaviy ta’lim tizimida pedagog nutq madaniyatining dolzarbligi, uning ta’lim va tarbiya jarayonidagi o‘rni hamda o‘qituvchi shaxsining kasbiy shakllanishiga ta’siri keng va batafsil yoritilgan. Pedagog nutqi nafaqat bilim berish vositasi, balki o‘quvchilarda fikrlash, tahlil qilish va mustaqil xulosa chiqarish ko‘nikmalarini shakllantiruvchi muhim omil sifatida tahlil qilinadi. Maqolada nutq madaniyatining asosiy komponentlari — aniqlik, mantiqiylik, ravonlik, ifodaviylik va adabiy til me’yorlariga rioya qilish masalalari yoritilgan. Shuningdek, bo‘lajak o‘qituvchilarda nutq madaniyatini shakllantirishning pedagogik-psixologik asoslari, oliy ta’lim jarayonidagi o‘rni va uni rivojlantirish yo‘llari ko‘rib chiqilgan. Pedagogning kommunikativ kompetensiyasi, muloqot madaniyati va nutqning ta’sirchanligi ta’lim sifatini oshiruvchi asosiy omillardan biri sifatida asoslab beriladi.