MARGINALLIK MUAMMOSINING KOGNETIV-BEXIVIORISTIK KOMPONENTLARI TAHLILI - Zoxidov Abduvoxid Zokir o‘g‘li (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya. Ushbu matnda ijtimoiy marginallikning shaxs psixikasiga ko‘rsatadigan ko‘p qirrali ta’siri keng yoritiladi. Marginallik kognitiv jarayonlar, rol tizimi, psixologik himoya mexanizmlari va ijtimoiy begonalashuv orqali shaxsning fikrlash uslubi, his-tuyg‘ulari va xulq-atvorida beqarorlikni keltirib chiqarishi ta’kidlanadi. Festingerning kognitiv ziddiyat nazariyasi, Kahnning rol to‘qnashuvi, Anna Freydning himoya mexanizmlari va Seemanning begonalashuv konsepsiyalari asosida marginallashgan shaxsning ichki ziddiyatlari, identifikatsiya inqirozi va moslashuvdagi qiyinchiliklar ilmiy nuqtai nazardan tahlil qilingan.