OQOVA SUVLARNI TOZALASH JARAYONLARIDA PIROLIZ MOYI ASOSIDA SINTEZ QILINGAN SULFATKATIONITNING FIZIK-KIMYOVIY VA ADSORBTSION XUSUSIYATLARINI KOMPLEKS TADQIQ ETISH - Ergasheva Yulduzoy Olimovna; Beknazarov Hasan Soyibnazarovich; Ergasheva Farog’at Olimovana (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Dolzarbligi: Oqova suvlarning tarkibida og‘ir metallar, toksik organik moddalar va boshqa zararli ifloslantiruvchilar miqdorining ortib borishi atrof-muhit, inson salomatligi va sanoat jarayonlari uchun jiddiy xavf tug‘dirmoqda. An’anaviy tozalash texnologiyalari ko‘pincha yuqori konsentratsiyadagi og‘ir metall ionlarini samarali ajrata olmaydi va iqtisodiy jihatdan ham qimmatga tushadi. Shu nuqtai nazardan, arzon xomashyo asosida yuqori samarali ion-almashinish sorbentlarini yaratish dolzarb vazifalardan biridir. Piroliz moyi asosida sintez qilingan sulfatkationit ekologik xavfsiz, iqtisodiy tejamkor va qayta tiklanuvchan material sifatida oqova suvlarni tozalashda qo‘llash uchun katta imkoniyatlarga ega. Ushbu materialning fizik-kimyoviy hamda adsorbtsion xususiyatlarini chuqur o‘rganish og‘ir metall ionlarini samarali ajratishning yangi texnologiyalarini ishlab chiqishda ilmiy va amaliy ahamiyatga ega.