ICHKI ISHLAR XODIMLARINING KASBIY FAOLIYATIDA VATANPARVARLIK - Masharipov Xushnud Mirzaboyevich (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Bugungi globallashuv jarayonlari chuqurlashib borayotgan, geosiyosiy vaziyat esa tobora murakkablashayotgan sharoitda mamlakatimizda tinchlik va osoyishtalikni ta’minlash, jinoyatchilikka qarshi izchil kurash olib borish hamda jamiyatda qonun ustuvorligini mustahkamlash dolzarb masalalardan biri sifatida namoyon bo‘lmoqda. Ushbu mas’uliyat, avvalo, ichki ishlar organlari xodimlari zimmasiga yuklanadi. Shu bilan birga, har bir ongli fuqaro ham jamiyat xavfsizligini ta’minlash jarayoniga daxldorlik hissini chuqur anglab, o‘z fuqarolik burchini mas’uliyat bilan ado etishi zarur. Ichki ishlar organlari xodimlarining kasbiy faoliyatida vatanparvarlikning namoyon bo‘lishi – bu nafaqat xizmat vazifalariga sadoqat, balki davlat manfaatlarini ustuvor qo‘yish, fuqarolarning huquq va erkinliklarini himoya qilishga intilish, xavfsizlikni ta’minlashda qat’iy prinsipiallik va mas’uliyatni ifoda etadi. Shu jihatdan, vatanparvarlik xodimning ma’naviy-axloqiy qiyofasi, kasbiy madaniyati va xizmat intizomi bilan chambarchas bog‘liq bo‘lgan muhim fazilatdir. So‘nggi yillarda ichki ishlar tizimida amalga oshirilayotgan tub islohotlar — zamonaviy, vatanparvar, halol, irodali, xalq manfaatiga xizmat qiladigan professionallarni yetishtirishga qaratilgan. Bunday islohotlarning natijasi, eng avvalo, ichki ishlar tizimi xodimlarining xalq oldidagi obro‘-e’tibori, ularning kasbiy madaniyati va burchga bo‘lgan sadoqatida o‘z aksini topishi kerak. Bu borada O‘zbekiston Respublikasi Birinchi Prezidenti Islom Karimovning quyidagi fikri juda dolzarbdir: “Ichki ishlar tizimida xizmat qilayotgan insonlarning o‘z kasbiga halol va vijdonan yondashuvi – davlat hokimiyatining nufuzi, xalqning adolatga bo‘lgan ishonchi va umuman, tizimga bo‘lgan munosabatini belgilaydi”[1]. [1] O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti nutqlari va farmonlari to‘plami. Toshkent, 2016–2022.