KOMMUTATSIYA JARAYONIDA TARMOQLARNI SAMARALI BOSHQARISH - Xaydaraliyev Akbarjon Muhammadali o’g’li; Jahongir Qobiljoniv Mirzatillo o’g’li; Xalilov Muhammadmuso Muhammadyunusovich (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola kommutatsiya jarayonida tarmoqlarni samarali boshqarish masalalarini chuqur o‘rganishga bag‘ishlangan bo‘lib, zamonaviy axborot-kommunikatsiya tizimlarida tarmoq ishlashining samaradorligini oshirish muhimligini ko‘rsatadi. Kommutatsiya tarmoqlari, asosan, paketli va yo‘naltirilgan kommutatsiya kabi asosiy turlarga bo‘linadi, ularning har biri o‘ziga xos xususiyatlarga ega va tarmoq trafigini boshqarishda turlicha samaradorlik ko‘rsatadi. Paketli kommutatsiya tarmoq resurslarini optimal ishlatish imkonini beradi, chunki ma’lumotlar kichik paketlarga bo‘linib, tarmoq bo‘ylab alohida yo‘nalishlar orqali yetkaziladi. Shu bilan birga, yo‘naltirilgan kommutatsiya katta hajmdagi tarmoq trafigi uchun mo‘ljallangan bo‘lib, ma’lumotning manzildan maqsadga yetib borishini kafolatlaydi. Maqolada tarmoq samaradorligini oshirishning nazariy asoslari, turli kommutatsiya turlarining afzalliklari va kamchiliklari batafsil tahlil qilinadi.