O‘ZBEK ADABIYOTSHUNOSLIGIDA ROMANTIZM OQIMI VA UNING O‘ZIGA XOS XUSUSIYATLARI - Yakubova Safiya Hamdamovna,; Boboqulova Iroda Sirojiddin qizi, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada o‘zbek adabiyotshunosligida romantizm oqimining shakllanish jarayoni, uning estetik asoslari, milliy talqini va yetakchi vakillar ijodidagi badiiy xususiyatlari tahlil etiladi. Romantizmning o‘zbek adabiy tafakkuridagi o‘rni, jadidchilik harakati bilan bog‘liqligi, shuningdek, Cho‘lpon, Fitrat, Elbek kabi ijodkorlar asarlarida namoyon bo‘lgan ruhiy kechinmalar, idealga intilish, shaxs va jamiyat ziddiyatlari ilmiy asosda sharhlanadi. Tadqiqot natijalari o‘zbek romantizmining milliy uyg‘onish, ozodlik va ma’naviy tiklanish g‘oyalari bilan uzviy bog‘langanligini ko‘rsatadi.