RELYATSION ALGEBRA. MUNOSABATLAR USTIDAGI AMALLAR. RELYATSION HISOBLASH. KORTEJLARNI RELYATSION HISOBLASH - Tojimamatov Israiljon Nurmamatovich,; Tojaliyeva Sohiba Abdurasul qizi, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada ma’lumotlar bazalarini boshqarish tizimlarida keng qo‘llaniladigan relyatsion modelning nazariy asoslari – relyatsion algebra va relyatsion hisoblash tushunchalari yoritilgan. Relyatsion algebra jadvallar ustida amallar bajarishga mo‘ljallangan operatsion metod sifatida ko‘rib chiqiladi, tanlash, proyeksiya, birlashtirish tahlil qilinadi. Shuningdek, kortejli va domenli relyatsion hisoblashning mantiqiy ifodalash usullari, ularning formal tuzilishi hamda so‘rovlarni deklarativ tarzda yozish imkoniyatlari bayon etiladi. Maqolada relyatsion algebra va relyatsion hisoblashning ifoda kuchi bo‘yicha ekvivalentligi, ularning SQL tilining nazariy poydevori sifatidagi o‘rni ilmiy asosda ko‘rsatib berilgan.