TASHXIS QO’YISHDA SUN’IY INTELEKTNING O’RNI - Xudoyberdiyeva Gulnozaxon, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: So‘nggi yillarda tibbiyot sohasida raqamli texnologiyalar, xususan sun’iy intellekt (SI) jadal rivojlanib, tashxis qo‘yish jarayonida muhim ahamiyat kasb etmoqda. Sun’iy intellekt katta hajmdagi tibbiy ma’lumotlarni tez va aniq tahlil qilish imkoniyatiga ega bo‘lib, shifokorlar faoliyatini yengillashtiradi hamda tashxisning aniqligini oshiradi. Mazkur annotatsiyada tashxis qo‘yishda sun’iy intellektning o‘rni, uning afzalliklari va amaliy qo‘llanilishi yoritilgan.Sun’iy intellekt algoritmlari, jumladan mashinali o‘rganish va chuqur o‘rganish texnologiyalari laboratoriya natijalari, tibbiy tasvirlar (rentgen, KT, MRT), elektron tibbiy kartalar va klinik belgilarni kompleks tahlil qilish imkonini beradi. Natijada kasalliklarni erta bosqichda aniqlash, yashirin yoki kam uchraydigan patologiyalarni topish samaradorligi ortadi. Masalan, sun’iy intellekt asosidagi dasturlar onkologik kasalliklar, yurak-qon tomir xastaliklari, o‘pka va nevrologik kasalliklarni aniqlashda yuqori aniqlik ko‘rsatkichlarini namoyon etmoqda.Tashxis qo‘yishda sun’iy intellektning yana bir muhim jihati — inson omili bilan bog‘liq xatoliklarni kamaytirishidir. Charchoq, subyektiv baholash yoki tajriba yetishmasligi kabi omillar SI yordamida minimallashtiriladi. Shu bilan birga, sun’iy intellekt shifokorni to‘liq almashtirmaydi, balki qaror qabul qilishda yordamchi vosita sifatida xizmat qiladi. Yakuniy tashxis qo‘yish va davolash taktikasini tanlash mutaxassis mas’uliyatida qoladi.Bundan tashqari, sun’iy intellekt tibbiyotda vaqt va resurslarni tejash, masofaviy tibbiy xizmatlarni rivojlantirish hamda sog‘liqni saqlash tizimi samaradorligini oshirishga xizmat qiladi. Shu sababli, kelajakda sun’iy intellekt asosidagi texnologiyalarni tibbiy amaliyotga keng joriy etish tashxis sifatini yaxshilash va bemorlar hayot sifatini oshirishda muhim omil bo‘lib qoladi.