TIBBIYOT TA’LIMIDA “TIBBIYOTDA AXBOROT TEXNOLOGIYALARI” FANINI RAQAMLI TEXNOLOGIYALAR ORQALI O‘QITISHNING METODIK TA’MINOTI - Shukurov Lazizbek Elbek o‘g‘li, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada “Tibbiyotda axborot texnologiyalari” fanini raqamli sharoitda o‘qitishning metodik ta’minoti ilmiy-pedagogik nuqtai nazardan yoritiladi. Fan konseptual modelini real o‘quv jarayoniga tatbiq etish uchun zarur bo‘lgan didaktik tamoyillar tizimi asoslanadi hamda fan kontekstiga mos talablar shakllantiriladi. Metodik ta’minotning tayanch yo‘nalishlari sifatida tizimlilik, integrativlik, simulyatsiyaga asoslanganlik, refleksivlik va datafikatsiya tamoyillari ajratib ko‘rsatiladi. Ushbu tamoyillar “nazariya–amaliyot–simulyatsiya/keys–refleksiya” sikli asosida o‘quv jarayonini loyihalash, raqamli klinik muhit (EHR/EMR, PACS, CDSS, telemeditsina platformalari), raqamli simulyatorlar hamda o‘quv analitikasi vositalari orqali kompetensiyalarni bosqichma-bosqich shakllantirishga xizmat qilishi ko‘rsatib beriladi. Shuningdek, raqamli izlar asosida formatif diagnostika, shaxsiylashtirilgan o‘quv trayektoriyalarini loyihalash va kompetensiya pasportini yuritish imkoniyatlari ochib beriladi. Taklif etilgan metodik yondashuv bo‘lajak shifokorlarning raqamli klinik muhitda samarali faoliyat yuritishi uchun zarur bo‘lgan raqamli sog‘liq kompetensiyalarini tizimli va uzluksiz rivojlantirishga yo‘naltirilgan.