RAQAMLI TEXNOLOGIYALAR DAVRIDA YANGI TILLARNI O`RGANISHNING SAMARALI USULLARI - Shavkatov Elbek Samariddin o`g`li, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Bu globallashuv davrida raqamli texnologiyalar kundan – kunga rivojlanib bormoqda. Raqamli texnologiyalar ya`ni sun`iy intelekt, blokcheyn tizimlari, interativ onlayn platformalar o`z navbatida ko`p sohalarga ta`sir o`tkazmoqda shuningdek insonlarning samarali va tez til o`rganish qobiliyatiga ham. Ushbu maqola raqamli texnologiyalarning ta`limdagi o`rni va odamlarning yangi tillarni o`rganishga bo`lgan samaradorligini tahlil qiladi. Hozirgi kunda zamon talablaridan biri bu til o`rganish va ko`pchilik maktab, kollej va universitet talabalari til o`rganishni ananaviy usulda ya`ni har xil kurslarda o`qish orqali o`rganishadi. Ammo ko`pchilik o`quvchi va talabalar bu usul ancha eskirganini va bu zamonaviy raqamli texnologiyalar davri uchun ancha zerikarli ekanligini takidlashadi. Hayotimizni turli sohalarda osonlashtirib kelayotgan sun`iy intelekt kabi texnologiyalar bilan bu muammoga ancha oldin yechim topilgan. Raqamli texnologiyalar bizga masofaviy ta`lim imkoniyatidan tashqari, bizga qiziqarli va tushunarli o`yinlar, videolar hamda topshiriqlar orqali yangi tillarni o`rganish imkoniyatini beradi. Bu o`yinlar orqali o`quvchi chuqur bilimga ega bo`ladi hamda qiziqarli bo`lganligi uchun yanada eslab qolish oson bo`ladi. Bugungi kunda bu zamonaviy raqamli tizimlar bilan turli tajribalar o`tqazilib ko`plab davlatlar o`qitishni va o`rganishni aynan shu usulda olib bormoqda va bu ananaviy o`qitish tizimiga qaraganda ancha samarali ekanligini tasdiqlashmoqda.