EKOLOGIK BILIMLAR ASOSIDA MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARDA TABIATGA QADRIYATLI MUNOSABATLARNI SHAKLLANTIRISHNING TARIXIY ASOSLARINI O‘RGANISHDA XORIJIY TAJRIBALAR - Turg'unova Mohinaxon Akmaljon qizi, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: ushbu maqolada ekologik bilimlar asosida maktabgacha yoshdagi bolalarda tabiatga qadriyatli munosabatlarni shakllantirishning tarixiy asoslari hamda xorijiy tajribalarning o‘rni tahlil qilingan. Tadqiqotda maktabgacha ta’lim tizimida ekologik tarbiya masalalarining rivojlanish bosqichlari, turli mamlakatlarda qo‘llanilgan innovatsion yondashuvlar hamda ularning samaradorlik jihatlari o‘rganildi. Xususan, Germaniya, Yaponiya, Finlyandiya va Rossiya kabi davlatlarda ekologik ta’limga berilgan e’tibor, bolalarda ekologik madaniyat va qadriyatli munosabatni shakllantirishga qaratilgan metodik tajribalar yoritib berildi. Mazkur maqolada xorijiy tajribalarni mahalliy sharoitda qo‘llash imkoniyatlari va istiqbollari ilmiy asosda baholandi. Olingan natijalar maktabgacha ta’lim tashkilotlari faoliyatida ekologik tarbiyani yanada samarali yo‘lga qo‘yishda metodik asos sifatida xizmat qilishi mumkin.