CHARLES DICKENS ROMANLARINING O‘ZBEK TARJIMASIDA VIKTORIAN DAVR LINGVOKULTUROLOGIYASINING O‘ZGARISHI - Quryozova Gulshan Akmal qizi, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada viktorian davr ingliz adabiyotining yetuk namoyandasi Charles Dickens romanlarining o‘zbek tiliga tarjimasida lingvokulturologik birliklarning transformatsiyasi tahlil qilinadi. Tadqiqotda viktorian jamiyatiga xos ijtimoiy munosabatlar, qat’iy tabaqalanish, nutq etiketi va madaniy kodlarning tarjimada qay darajada saqlanganligi o‘rganiladi. Qiyosiy va kontekstual tahlil natijalari shuni ko‘rsatadiki, ingliz va o‘zbek tillari o‘rtasidagi madaniy masofa tarjimada muqarrar ravishda funksional o‘zgarishlarni keltirib chiqaradi.