MOSLASHUVCHANLIK TUSHUNCHASINING IJTIMOIY-PSIXOLOGIK, NAZARIY ASOSLARI - Yusufjonova Fazilatxon Baxtiyor qizi, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Ushbu tezisda moslashuvchanlik (adaptatsiya) tushunchasining ijtimoiy-psixologik mazmuni nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Moslashuvchanlik shaxsning ijtimoiy muhitga kirishuvi, undagi talab va normalarga mos ravishda o‘z xulq-atvori, hissiy holati hamda faoliyatini qayta tashkil etish jarayoni sifatida talqin etiladi. Ch.darwin, U.James, Jean Piaget, L.S.Vygotskiy, Kurt Lewin, A.Bandura, Hans Selye, A.N.Leontyev, R.Lazarus kabi olimlarning ilmiy qarashlari tahlil qilib o’rganilgan. Nazariy manbalar asosida moslashuvchanlik shaxs rivojining muhim psixologik mexanizmi ekanligi asoslab beriladi hamda uning ijtimoiy munosabatlar tizimidagi o‘rni yoritiladi.