AFRIKADA QUL SAVDOSI: TARIXIY JARAYON, SABABLAR VA OQIBATLAR - Norboyev Sirojiddin Qurbonazarovich, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Ushbu maqolada Afrikada qul savdosining shakllanishi, uning iqtisodiy, siyosiy va ijtimoiy omillari, transatlantik qul savdosining ko‘lami, Afrika jamiyatlariga ko‘rsatgan chuqur ta’siri hamda jahon tarixidagi o‘rni ilmiy tahlil qilinadi. Qul savdosining boshlanishi, Yevropa davlatlarining Afrika qit’asini mustamlaka qilish jarayonidagi faoliyati, qul bozorlarining tashkil etilishi, qul savdosining demografik va madaniy oqibatlari yoritiladi. Maqolada zamonaviy davrda ham davom etayotgan odam savdosi muammolariga e’tibor qaratilib, tarixiy jarayonlardan olinishi lozim bo‘lgan saboqlar haqida fikr yuritiladi.