ЖИГАРНИНГ ДИФФУЗ КАСАЛЛИКЛАРИ БЎЛГАН БЕМОРЛАРДА ЎТКИР ИЧАК ТУТИЛИШИ ДАВОЛАШИДА ГЕПАТОПРОТЕКТОР ТЕРАПИЯНИНГ ТАЪСИРИ - Ўрақов Шухрат Тўхтаевич, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Долзарблик: Ўткир ичак тутилиши (ЎИТ) кўп ҳолларда турли хил ҳамроҳ патологиялар, жумладан жигарнинг диффуз касалликлари (ЖДК) мавжуд бўлган беморларда учрайди. Жигар функцияларининг бузилиши касалликнинг кечишини оғирлаштириб, операциядан кейинги даврда асоратлар ривожланиш эҳтимолини оширади. Жигарнинг функционал барқарорлигини сақлаш организм гомеостазини таъминлашда муҳим аҳамият касб этиб, айниқса операция олди ва кейинги даврларда алоҳида аҳамиятга эга ҳисобланади. Шу боис ЖДК билан оғриган беморларда ЎИТни комплекс даволашда гепатопротектор терапиянинг самарадорлигини ўрганиш долзарб ҳисобланади.