BUG‘-GAZ ELEKTR STANSIYASI QURILISHI UCHUN SUV VA GAZ TARMOQLARINI JOYLASHTIRISHDA SERVITUT BELGILASH VA YER TUZISH ISHLARI - Ergashyev Xurshid Narzullayevich,; Xamdullayev Abdurahim G‘iyosiddin o‘g‘li,; Xolmatjonov Shaxbozbek Fayoziddin o‘g‘li, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annontatsiya. Mazkur maqolada Jizzax viloyati Sharof Rashidov tumani hududida bug‘-gaz elektr stansiyasi infratuzilmasini ta’minlash uchun suv va gaz uzatish quvurlarini joylashtirish jarayonida amalga oshirilgan yer tuzish ishlari yoritilgan. Tadqiqot doirasida hudud o‘rganilib, ArcGIS dasturi hamda geoinformatsion texnologiyalar (GAT) asosida 1:10 000 mashtabdagi elektron raqamli qishloq xo‘jaligi xaritasi ishlab chiqilgan hamda yer uchastkalari bo‘yicha yerdan foydalanuvchilar, yer turlari va maydonlar aniqlangan. Servitutni belgilash jarayonida qishloq va o‘rmon xo‘jaligi ishlab chiqarishida yuzaga keladigan nobudgarchiliklar hamda boy beriladigan foyda miqdori amaldagi uslubiy ko‘rsatmalar asosida hisoblab chiqilgan.