DINİY-MİSTİK TABOBATDA SHAKL VA BEZAKLARNING AHAMIYATI - Matchanova Sanobar Muxamedjanovna, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
An’anaviy kiyim-kechak, zargarlik buyumlari va uy-ro‘zg‘or anjomlarida diniy-mistik tabobat funksiyalarining etnografik tahlili улардаги шаклнингҳам муҳим аҳамияти борлигини кўрсатади. Зотан, тumorlar lokal xususiyatlarga ega bo’lib, bu ularning  shakli va bezaklarida  namoyon bo’lgan. G.Boroznaning fikricha  Xorazm vohasi o’zbeklarining tumorlari orasida tsilindrsimon shakllari ko’proq uchrasa, turkmanlar va qoraqalpoqlar orasida  учбурчак туморлар muhim ahamiyat kasb etgan. Buxoro, Samarqand, Toshkent va Farg’onaning o’zbek va tojiklarida[1]  katta hajmdagi uchburchak va to’rt burchakli tumorlar  ishlatilgan.    Xiva Ichon qal’a muzey  fondiда saqlanayotgan 340 ta  zargarlik buyumlari orasida  47 tasi tsilindrik tumor bo’lsa, 42 tasi  to’rtburchak,  60 tasi  uchburchakli, 20 tasi doira, 5tasi  besh burchakli, 6 tasi sakkizburchakli,  40ta  uzuk tumorlar, 65 ta bilakuzuk tumor, 5ta romb,  80 tasi aralash, ya’ni  uchburchak, to’rtburchak, chilkalit, romb, doira, qush va o’simlik, xamda ipdan, turli xil toshlar aralash yasalgan tumor taqinchoqlarni tashkil etadi.   [1] Содиқова Н. Ўзбек миллий кийимлари.-Т.Шарқ.2003.-Б.8-41