ALEKSANDR FAYNBERG TARJIMALARIDA ALISHER NAVOIY VA ZAMONAVIY O‘ZBEK SHOIRLARI - Sadoqatxon Mirzajonova Ulug‘bek qizi, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada Aleksandr Faynbergning tarjimonlik faoliyati va uning o‘zbek adabiyotini boshqa tillarda tanitishdagi o‘rni tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida shoirning Alisher Navoiy g‘azallarini rus tiliga tarjima qilishdagi yondashuvi hamda zamonaviy o‘zbek shoirlari ijodini tarjima qilish orqali adabiy aloqalarni rivojlantirishdagi roli ko‘rib chiqiladi. Faynberg tarjimalarida asl matn mazmunini saqlab qolish, she’riy ohang va badiiy tasvirlarni imkon qadar aniq yetkazishga intilgan. Uning tarjimalari orqali o‘zbek she’riyati rus tilida o‘qiydigan keng kitobxonlar uchun tushunarli bo‘lgan. Tadqiqot shuni ko‘rsatadiki, Faynberg tarjimalari o‘zbek va rus adabiy muhitlari o‘rtasida muhim madaniy ko‘prik vazifasini bajargan.